(1394? – 11. 7. 1445)

Barbara je bila najmlajša hčerka Hermana II. in Ane Schaunberške. Kot vsem drugim svojim otrokom, je Herman tudi njej v svojih načrtih za dvig rodu Celjskih pripravil posebno mesto, čeprav verjetno ni slutil, da bo prav Barbari uspel najvišji družbeni vzpon – ob bok cesarja Sigismunda Luksemburškega. Herman II. je delčke poročne "sestavljanke" verjetno začel sestavljati že kmalu po izgubljeni bitki s Turki pri Nikopolju (1396), ki bi se brez Celjanove pomoči lahko za Sigismunda tragično končala. Številnim izkazom hvaležnosti (posestim in počastitvam) je namreč leta 1405 sledila poroka Barbare Celjske in vdovca Sigismunda Luksemburškega, ogrskega kralja. Celjski so tako na najvišjem mestu dobili "ambasadorja" in zagovornika svojih interesov, saj je Barbara z vsem srcem podpirala moževo naklonjenost do tasta in Celjskih nasploh (taka poteza je bil denimo sprejem Hermana II. in Friderika II. Celjskega v Zmajev red – združbo najožjih kraljevih zaupnikov ter nenazadnje pokneženje).

Kronanje z nemško kraljevo krono v Aachnu (1414) in spremstvo moža na koncilu v Konstanci (1415) sta bila nekakšna vrhunca Barbarinega zakona s Sigismundom, ki sta jima sledila razdor in prva (neformalna) ločitev leta 1419. Barbara je nato s hčerko Elizabeto (roj. ok. 1408) nekaj časa živela daleč proč od dvora in moža – sprva v okolici romunske Oradee, kasneje pa na Slovaškem (Malič). Barbara je bila kasneje sicer dovolj pametna, da je moža prosila odpuščanja in dosegla vsaj navidezno normalizacijo odnosov. V 20. letih 15. stoletja se je intenzivno posvečala zaupanim državniškim zadevam – cesar ji je namreč podelil razsežna ozemlja na Češkem in Slovaškem, ter skrbela za njihovo obrambo proti husitom. Konec husitskih vojn je zakonca spet začasno zbližal in Barbara je bila leta 1437 kronana kot češka kraljica.

Sigismund je njuno hčer Elizabeto leta 1422 poročil z Albrehtom II. Habsburškim, ki ga je podpiral v husitskih vojnah ter mu s hčerjo zagotovil tudi nasledstvo na rimsko-nemškem prestolu.

Pomembni Celjani v Evropi:

Pomembni Evropejci v Celju:

DELI S PRIJATELJI