Grmada predstavlja priljubljeno pohodniško točko. Nahaja se južno od Celja, nad vasjo Zagrad. Narava je poskrbela, da je dostop do Grmade možen iz treh smeri različnih zahtevnosti. Prva pot vodi po klasični planinski poti na Celjsko kočo, po razcepu pa nadaljuje preko grebenov na Grmado. Nad vrhom prvega grebena najdemo naravno steno, ki je nekoč veljala za priljubljeno plezališče. Danes je stena del naravnega parka Natura 2000 in je gnezdišče zaščitenih ptic, zato spomladi in poleti plezanje po njej ni dovoljeno.

Z vrha Grmade, kjer stoji veliki križ, se ponuja izreden razgled na Posavsko hribovje, Stari grad, mesto Celje in Savinjsko dolino. Ob lepi vidljivosti pogled seže vse do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp do Pohorja.

Na jugovzhodnem pobočju Grmade se nahaja tudi Pečovniška koča, ki je odprta ob vikendih in praznikih. Zgradili so jo planinci Planinskega društva Grmada Celje kot nadomestno gradnjo na mestu bivše Kumrove domačije. Gradnja je trajala od leta 2003 do 2006, koča pa je zgrajena na tradicionalen gozdarski način in je v celoti iz lesenih brun. Stavba zelo lepo sovpada z okoljem, saj jo obkrožajo starodavni gozdovi.

Kozolec »Toplar«, ki stoji v neposredni bližini koče, nosi častitljivo letnico nastanka 1885. Leta 2003 so ga planinci odkupili v bližnji vasi Šentjanž pri Svetini in ga s prestavitvijo na novo lokacijo rešili zanesljivega propada. Na prednjo stran kozolca so alpinisti pritrdili osem metrov visoko plezalno steno.

DELI S PRIJATELJI