Muzej novejše zgodovine Celje je muzej, ki skrbi za premično kulturno dediščino Celja in celjske regije ter jo predstavlja najširšemu krogu javnosti. Nahaja se v stavbi nekdanjega mestnega magistrata v središču mesta.

 

Muzej novejše zgodovine Celje je muzej, ki skrbi za premično kulturno dediščino Celja in celjske regije ter jo predstavlja najširšemu krogu javnosti. Nahaja se v stavbi nekdanjega mestnega magistrata v središču mesta.

Ob obisku muzeja si lahko ogledate stalno razstavo Živeti v Celju, zgodbo o življenju Celja in Celjanov v 20. stoletju, ki prikazuje utrip minulega vsakdana in oživlja duh včerajšnjega sveta, obiščete Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji, prostor otroške ustvarjalnosti in razigranosti, ki s stalnimi in občasnimi razstavami otrokom odkriva skrivnosti preteklosti in sedanjosti, hkrati  pa krepi zavest o pomenu in ohranjanju kulturne dediščine, pokukate v Fotoatelje in galerijo Pelikan, kulturni spomenik državnega pomena,  edini ohranjeni originalni stekleni atelje na Slovenskem in eden redkih v Evropi, zgrajen ob koncu 19. stoletja, se na Zobozdravstveni zbirki spoznate z bogato tehnično dediščino slovenskega zobozdravstva ali obiščete Stari pisker, celjski zapor, spominski prostor žrtev nacističnega nasilja iz časa druge svetovne vojne.

V steklenem salonu Pelikanovega ateljeja lahko obiskovalci izkoristite edinstveno možnost individualnega ali skupinskega umetniškega portretnega fotografiranja, tudi v izposojenih kostumih, in to v prostorih in pred scenami, kjer je dolga leta na fotografski papir mojstrsko beležil portrete znani celjski fotograf Josip Pelikan, ter s tem vaš obisk muzeja ovekovečite na res prav poseben način.

Muzej novejše zgodovine Celje pripravlja in izvaja posebne programe za muzejske obiskovalce z namenom popularizacije kulturne dediščine. Ponuja pestre programe za otroke in odrasle, za skupine, družine in posameznike. Nudi nova znanja, spoznanja in doživetja. Z oživljanjem predmetov in njihovih zgodb razjasnjuje preteklost, pomaga pri razumevanju sedanjosti in soustvarja prihodnost.

Dobrodošli v prostoru spoznavanja, učenja, druženja in razmišljanja.

KONTAKTI
ODPIRALNI ČASI
ponedeljek: zaprto torek - petek: 9:00 - 17:00 sobota: 9:00 - 13:00 nedelja: 14:00 - 18:00
DELI S PRIJATELJI