Romantičen, zapeljiv, mogočen, temačen, strašljiv, celjski ... Vse to je Stari grad Celje. Predstavlja obvezno destinacijo za vse obiskovalce Celja ne glede na to, od kod prihajajo. Mogočni grad z obzidjem, ki že stoletja vlada na griču nad mestom, vas bo že od daleč pustil brez besed. Ko ga boste obiskali, vam bo v spominu ostal za vedno.

OBVESTILO:

Stari grad Celje je odprt vse dni v letu. Ogledate si lahko obe razstavi v Friderikovem stolpu in v Stolpu nad Pelikanovo potjo, razen VR in AR doživetja. Junijski odpiralni čas je med 9. in 21. uro, zadnji vstop je pol ure pred zaprtjem grajskih vrat.

 

Ob tem velja opozorilo, da je na gradu lahko istočasno največ 100 ljudi hkrati. Če bo število obiskovalcev preseglo 100, bodo morali naslednji na obisk počakati.

 

Na gradu bosta do nadaljnjega dva informatorja v odpiralnem času, saj je potreben tudi nadzor gibanja obiskovalcev in upoštevanje ukrepov.  

 

Omenjene smernice priporočajo, naj zaenkrat ne izvajamo vodenih programov, zato do nadaljnjega ne bomo organizirali programa Žive zgodovine kot tudi vodenih ogledov.

 

O GRADU

Nekoč...

Stari grad Celje je v pisnih virih prvič omenjen leta 1323. Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, saj je obsegal le romanski palacij z obzidjem. Današnjo podobo je grad dobil kasneje, ko so ga prevzeli grofje Celjski, najbolj znana in najpomembnejša vladarska rodbina na območju današnje Slovenije. Svojo oblast in politično moč so širili daleč po tedanji Evropi in tako krojili usodo širšega zemljepisnega območja. Prvi med Celjskimi, ki se je z ženo in štirimi otroki preselil na Stari grad Celje, je bil Friderik I. Ob vselitvi je grad temeljito spremenil in povečal v stanovanjsko rezidenco. Grad se je nato postopoma širil. Okoli leta 1400 sta bila na vzpetini zgrajena še štirinadstropni obrambni stolp, imenovan Friderikov stolp, ter obrambno obzidje, ki sta se ohranila vse do danes. Friderikov stolp je dobil ime po Frideriku II. Celjskem, ki je bil v stolpu zaprt. Dinastija Celjskih se je končala s smrtjo zadnjega moškega potomca, Ulrika II.

Danes...

Grad je s prenovo dobil tudi sodoben Turistično informacijski center in Kavarno Veronika ter tako postal atraktivna turistična točka, ki ponuja prelep razgled na mesto in okolico. V Turistično informacijskem centru lahko obiskovalci izberejo promocijske zloženke, informativno gradivo o gradu, Celju in okolici ter informacije o znamenitostih in prireditvah v Celju. Na voljo je pestra izbira spominkov ter izdelkov domače in umetnostne obrti, uradni slovenski spominki I FEEL SLOVENIA, raznovrstna literatura…

Stari grad Celje je vsako zadnjo soboto v avgustu prizorišče tradicionalne srednjeveške prireditve »Dežela Celjska vabi«, v poletnih mesecih pa se na njem odvija program Živa zgodovina, ki obiskovalcem ponuja možnost, da z obiskom postanejo del »žive« zgodovine in v avtentičnem okolju mečujejo z vitezi, streljajo z lokom, se spogledujejo z grajskimi princesami, ustvarjajo v srednjeveških delavnicah …

Programi (po predhodnem dogovoru): vodeni ogledi, grajska pojedina, povitezitev, organizacija in izvedba porok.

VR DOŽIVETJE.... 2019

Vabljeni na novo doživetje zgodovine, ki se bo izvajala v času Žive zgodovine 2019 vsako soboto in nedeljo med 10.00 in 18.00 uro.  Vstopnica za VR doživetje (priprava za igro in igra traja do 20 minut)  v znesku 9 EUR / osebo oz. 6 EUR za otroke od 8. do 15. leta starosti, je na voljo v TIC Stari grad Celje (v ceno doživetja ni vključena redna vstopnica za obisk gradu). Vsem obiskovalcem priporočamo rezervacijo termina na tic.grad@celje.si.  VR igro lahko naenkrat igra 1 oseba. Navodila za izvedbo igre prejmejo udeleženci po plačilu vstopnice v VR sobi s strani asistenta, t. i. » Game mastra », ki je z udeleženci v času poteka igre.

KONTAKTI
ODPIRALNI ČASI
januar: 10:00 - 16:00 februar: 9:00 - 17:00 marec: 9:00 - 18:00 april: 9:00 - 19:00 maj: 9:00 - 20:00 junij, julij, avgust: 9:00 - 21:00 september: 9:00 - 20:00 oktober: 9:00 - 18:00 november: 9:00 - 17:00 december: 10:00 - 16:00
DELI S PRIJATELJI