Celje je prijazno mesto za vse, ki iščejo kulturni utrip, sprostitev, smeh, pesem, tradicijo, zgodovino in romantiko. Je družinam prijazno mesto – skorajda vsak kotiček v mestu, bodisi trgovina, gostilnica, park, ima na voljo igrala, knjige in igrače, ki otrokom popestrijo dan.

Posebno pisano je v Celju v času številnih tradicionalnih prireditev in dogodkov, ki se vrstijo skozi vse leto in ponujajo kakovostno zabavo za otroke in odrasle.

Tradicionalne prireditve

Celjski pust

Pust je v Celju pisan in masten okrog ust. Pustna rajanja prirejajo Muzej novejše zgodovine Celje, Celjski mladinski center, Zavod Celeia Celje, celjski lokali in društva. Posebej lepo je poskrbljeno za najmlajše maske, ki med drugim tradicionalno rajajo tudi v Celjskem domu.

Tradicionalne prireditve

Dnevi kulture (februar)

Knežje mesto je vse leto prežeto s kulturnim dogajanjem, v mesecu februarju pa se z dnevi kulture pokloni našemu največjemu pesniku, avtorju slovenske himne Francetu Prešernu. Bogat kulturni program po vsem mestu oblikujejo celjski javni kulturni zavodi, društva, samostojni kulturni ustvarjalci, šole in vrtci.

Tradicionalne prireditve

Dnevi komedije (februar in marec)

Tradicionalni gledališki festival, ki v srca prinese tisto, kar človek najbolj potrebuje – veselje in smeh. Vsako leto Slovensko ljudsko gledališče Celje gosti žlahten izbor gledaliških igralk in igralcev, najboljšega ob koncu festivala gledalci nagradijo z nazivom Žlahtni komedijant / Žlahtna komedijantka. Častni pokrovitelj Mestna občina Celje vsaki dve leti podeli žlahtno komedijsko pero za izvirno slovensko komedijo.

Tradicionalne prireditve

Mednarodni mladinski pevski festival (april)

Festival, ki ga Celje gosti od leta 1946, zna prisluhniti utripu časa. Vsaki dve leti knežje mesto obleče v pesem in ga napolni z mladostno svežino. To je bienalna prireditev, na kateri se predstavijo mladinski pevski zbori z vsega sveta. Spremlja ga projekt »Minutka za pesem«, katerega namen je glasbo prenesti na ulice starega mestnega jedra Celja.

Tradicionalne prireditve

Mesec športa (maj in junij)

Promocija rekreativne športne vadbe in rekreativnih prireditev.
Mestna občina Celje želi skupaj s športnimi organizacijami in Športno zvezo Celje, športniki, športnimi delavci in prostovoljci ustvarjati boljše pogoje za razvoj športa na Celjskem. Ves mesec so v Mestnem parku, na Celjski koči, Savinjskem nabrežju, Šmartinskem jezeru, Kegljišču Golovec, Bazenu Golovec, v Dvorani Zlatorog, telovadnicah in na zunanjih šolskih igriščih na voljo različni brezplačni športni programi. Organizatorji pripravljajo strokovna predavanja ter rekreativne prireditve, nekatere tudi s tekmovalnim značajem.

Tradicionalne prireditve

Podeželje v mestu (junij in oktober)

Dobrote podeželja na stojnicah v starem mestnem jedru.
Zavod Celeia Celje v sodelovanju z društvom Raznolikost podeželja v juniju in oktobru središče Celja napolni z domačimi zakladi in dobrotami. Ponudniki prodajajo pridelke in izdelke s kmetij, predstavljajo kmetije in društva s podeželja, rokodelstvo in domače obrti ter pripravljajo degustacije. Po mestu se lahko obiskovalci peljejo s kočijo.

Tradicionalne prireditve

Živa zgodovina na starem gradu Celje (vsak vikend od aprila do oktobra)

Edinstveno doživetje grajskega življenja.
Na enem najmogočnejših slovenskih gradov, Starem gradu Celje, lahko obiskovalci vsak vikend od aprila do oktobra streljajo z lokom, se preizkusijo v mečevanju z vitezi, se spogledujejo z grajskimi princesami, kramljajo z grajskimi prebivalci, ustvarjajo v srednjeveških delavnicah, si ogledajo viteški tabor in orožarno ter pokukajo v lonec grajskih kuharic, ki jedi pripravljajo na odprtem ognjišču.

Tradicionalne prireditve

Poletje v Celju (junij–avgust)

Poletje je v Celju verjetno najlepši letni čas, saj mesto vabi z bogatim programom dogodkov, številnimi koncerti na prostem, uličnim gledališčem, predstavami v mestu in na Starem gradu. Mestna plaža navdušuje s programom, ponudbo in idiličnim pogledom na reko Savinjo. Tudi za otroke je mesto poleti posebno doživetje.

Tradicionalne prireditve

Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS)

Celje je sejemsko mesto, tradicionalni MOS pa največji in najbolje obiskan poslovno-sejemski dogodek v regiji. Predstavlja poslovno stičišče inovativnosti, razvoja in najnovejših dosežkov podjetnih ljudi. Omogoča celovito predstavitev novih izdelkov in storitev, prinaša celosten vpogled v glavne izzive podjetnikov in gospodarstva v širšem poslovnem okolju ter spodbuja dialog. Sejem vseh sejmov vsako leto prinaša odlične priložnosti za ugoden nakup razstavljenih izdelkov in storitev.

Tradicionalne prireditve

Dežela celjska vabi ... (zadnji petek in sobota v avgustu)

Dvodnevna srednjeveška prireditev na Starem gradu Celje osupne in navduši z vrvežem trškega barantanja, pojedinami, živo glasbo, plesom, konjeniki, žonglerji ter spektakularnimi ognjenimi predstavami. Prepletajo se ljubezen na konici meča, smeh in solze dvornih dam ter njihovih vitezov. Ob donenju srednjeveških bobnov obiskovalca popelje nazaj v čase grofov Celjskih. Otroci srednji vek spoznajo na edinstvenih delavnicah.

Tradicionalne prireditve

Pravljično Celje (december)

V decembru se Celje obleče v tisoče prazničnih luči in na ulice povabi Božička, škrate, vile in čudežne junake. Med pravljičnimi hišicami božično-novoletnega sejma, na koncertih na prostem, pri vožnji s kočijo, ob dišečih toplih napitkih in dobrotah se uresničujejo božične sanje. Otroške želje izpolni Pravljična dežela, edinstvena v Sloveniji, kjer vsako leto pripravljajo tudi otroško silvestrovanje.

Tradicionalne prireditve

Silvestrovanje (31. december)

Tradicionalno Celjanke in Celjani ter vsi, ki imajo Celje radi, novo leto pričakajo z velikim koncertom na prostem na Krekovem trgu.

DELI S PRIJATELJI